Close

16 maart 2017

Met welke uitdagingen wordt u als overnemer geconfronteerd bij een overnameproces?

Na de financiële crisis en de daarop volgende overnamedip van 2008, is er de laatste jaren een forse stijging van het aantal overnames. Dat komt onder andere door de lage rentes. Veel bedrijven zitten op een cashberg en wensen hun activiteiten uit te breiden. Naast de investeringen in het eigen bedrijf, wordt expansie via overnames sterk overwogen.

Hoe begint u er aan?

Stel eerst de juiste strategische vragen. Neemt u een sectorgenoot over of investeert u in een nieuwe business, al dan niet complementair met uw eigen activiteiten? U kunt actief blijven in eigen land of toch eens over de grens kijken. Nog belangrijker: wat is het overnamebudget? En hoeveel externe financiering kunt u krijgen?

Risico’s minimaliseren

Daarna moet het echte werk nog beginnen: het overnameproces zelf. Vaak wordt onderschat hoe intensief dit is. Zo is een heet hangijzer de waardering en de verdeling van de aansprakelijkheid tussen koper en verkoper. Als overnemer wilt u geen zorgen en dus niet aansprakelijk gesteld worden voor het verleden. Een goede koop-verkoopovereenkomst is alvast een goed begin en zorgt voor de nodige bescherming. Het allerbelangrijkste is echter dat u van bij de start de juiste juridische begeleiding hebt. Zo vallen er geen lijken uit de kast.

Bij De Langhe Advocaten vindt u een betrouwbare partner voor de coördinatie van uw overnameproces, van begin tot einde. Denk hierbij aan een geheimhoudingsovereenkomst, begeleiding bij een due diligence, het opstellen van de koop-verkoopovereenkomst, de negotiaties over waarderingen of de financiering van de overname.

Sara Burm

Terug naar overzicht
WEBSITE DOOR CONCEPTTOSCREEN